[Intel-gfx] GM45 VAAPI Issue

Lan, Hai hai.lan at intel.com
Thu Mar 24 02:56:29 CET 2011

Currently GM45 has not implemented vaapi support yet. Please refer to
for the vaapi support features.

Hai Lan

From: intel-gfx-bounces+hai.lan=intel.com at lists.freedesktop.org [mailto:intel-gfx-bounces+hai.lan=intel.com at lists.freedesktop.org] On Behalf Of Gabriel Torreiro de Moraes
Sent: Wednesday, March 23, 2011 11:29 PM
To: Intel-gfx at lists.freedesktop.org
Subject: [Intel-gfx] GM45 VAAPI Issue

I've installed everything from the 2010Q4 with success, but when I try to run a movie using VAAPI, the player just closes. I've tried mplayer, boxee and XBMC.
Check this error log

MPlayer Log:
Starting playback...
Unsupported PixelFormat 61
[VD_FFMPEG] Trying pixfmt=1.
Movie-Aspect is undefined - no prescaling applied.
VO: [vaapi] 1920x796 => 1920x796 H.264 VA-API Acceleration
[VD_FFMPEG] XVMC-accelerated MPEG-2.
mplayer: i965_avc_ildb.c:621: i965_avc_ildb_decode_init: Assertion `avc_ildb_context->urb.cs_start + avc_ildb_context->urb.num_cs_entries * avc_ildb_context->urb.size_cs_entry <= (((&i965->intel)->device_id == 0x0102 || (&i965->intel)->device_id == 0x0112 || (&i965->intel)->device_id == 0x0122 || (&i965->intel)->device_id == 0x0106 || (&i965->intel)->device_id == 0x0116 || (&i965->intel)->device_id == 0x0126 || (&i965->intel)->device_id == 0x010A) ? 1024 : (((&i965->intel)->device_id == 0x0042) || ((&i965->intel)->device_id == 0x0046)) ? 1024 : (((&i965->intel)->device_id == 0x2E02 || (&i965->intel)->device_id == 0x2E12 || (&i965->intel)->device_id == 0x2E22 || (&i965->intel)->device_id == 0x2E32) || ((&i965->intel)->device_id == 0x2A42)) ? 384 : 256)' failed.

MPlayer interrupted by signal 6 in module: decode video
- MPlayer crashed. This shouldn't happen.
It's happening with any media player I try to use (XBMC, Boxee, MPlayer). I discarded the Players' problem possibility, as three different players can't have the same bug.
The drivers are 'brand new'. I'm not a Linux pro, so I installed following the instructions (and adding --prefix=/usr at the end of every ./configure). Games became better (Especially WINE ones), so I guess they were properly installed.
Did I do something wrong, or VAAPI isn't implemented yet for my IGP? The latter being true, any expectation on when it'll be?

(Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat | Acer Aspire 1410-2287 || Celeron 723 ULV 1.2GHz | 2GB DDR2 800 | Intel 4500 mHD | HDMI out)
Gabriel Torreiro de Moraes

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.freedesktop.org/archives/intel-gfx/attachments/20110324/e5dd97c2/attachment.html>

More information about the Intel-gfx mailing list