Problem with XV colorkey

Andrew Clayton andrew at
Fri Sep 3 11:22:35 PDT 2004

On Fri, 2004-09-03 at 14:37, Miguel Freitas wrote:
> Hi gurus,
> I'm maintainer of xine, a GPL media player (mostly) used in linux.
> Recently we have received several reports from users saying that video
> is not displayed anymore after upgrading from xfree86 4.3 to
> 6.7.0 release. Instead of the video, users are seeing the colorkey
> itself (a blue window).
> Everything would point to a flaw in xine, since mplayer is not
> affected by this problem. Still, there is at least one big difference
> in xine from how other players handle XV: by default, we disable
> XV_AUTOPAINT_COLORKEY and manually fill the window with the
> XV_COLORKEY value. the reason we do that is to be able to draw over
> the video image (eg. subtitles or on-screen-display) using the screen
> resolution, that is, without scaling it with the xvideo image.
> As an important note, only a few drivers are affected by this problem.
> So far, we have reports from i830, i815, voodoo3 and rage mobility
> (mach64).

I saw something like this too with the mga driver.

Sounds like this bug here (including fix):

> Unfortunately I cannot reproduce the problem myself. I have only
> access to nvidia and matrox G450 cards (there have been reports of
> matrox too, but it was somewhat dependent of depth and i couldn't
> reproduce it).

I saw it with a Matrox G550...

But the 

Option             "XaaNoOffscreenPixmaps"

workaround, worked.

I'm currently running Xorg 6.8.0 RC4 which has an XV fix in, which seems
to have sorted this out.


Andrew Clayton

More information about the xorg mailing list