4.1-rc7: Xorg broken after resume on thinkpad T40p, radeon problem?

Pavel Machek pavel at ucw.cz
Wed Jun 17 06:21:21 PDT 2015


On Wed 2015-06-17 15:07:41, Christian K├Ânig wrote:
> On 17.06.2015 14:49, Pavel Machek wrote:
> >On Wed 2015-06-17 14:43:47, Pavel Machek wrote:
> >>Hi!
> >>
> >>Video is broken on thinkpad T40p after resume from suspend. (In X
> >>only, text console still works.)
> >>
> >>Maybe this is related?
> >>
> >>[ 5430.193071] radeon 0000:01:00.0: putting AGP V2 device into 4x mode
> >>[ 5430.193107] radeon 0000:01:00.0: GTT: 256M 0xD0000000 - 0xDFFFFFFF
> >>[ 5430.214670] radeon 0000:01:00.0: WB disabled
> >>[ 5430.214675] radeon 0000:01:00.0: fence driver on ring 0 use gpu addr 0x00000000d0000000 and cpu addr 0xf841a000
> >>[ 5430.214721] [drm] radeon: ring at 0x00000000D0001000
> >>[ 5430.370867] [drm:r100_ring_test] *ERROR* radeon: ring test failed (scratch(0x15E8)=0xCAFEDEAD)
> >>[ 5430.370869] [drm:r100_cp_init] *ERROR* radeon: cp isn't working (-22).
> >>[ 5430.370872] radeon 0000:01:00.0: failed initializing CP (-22).
> >>
> >>Hibernation works well here, including X. (Which has small glitch with
> >>mouse cursor being corrupted until it is changed by application).
> >>
> >3.16.0-4-686-pae Debian 3.16.7-cktt11-1 kernel seems to have same
> >problem, with same scratch(0x15E8)=0xCAFEDEAD message... so this is
> >not "new" problem...
> >

> Looks like CP init doesn't work. Well is there any kernel where that did
> worked?

Unfortunately, not as far as I know.

> If yes it might be a good idea to bisect to narrow down the problem.

No such luck. I may try something like "3.0" if we are really
desperate (2.6.X kernels probably won't won't boot with recent
userland), but I suspect it just never worked.

								Pavel
-- 
(english) http://www.livejournal.com/~pavelmachek
(cesky, pictures) http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~pavel/picture/horses/blog.html


More information about the dri-devel mailing list