[Mesa-dev] radeonsi external audio + powerconsumption

Christian K├Ânig deathsimple at vodafone.de
Wed Mar 9 16:38:08 UTC 2016


That configuration can't work correctly.

With HDMI the audio data is interleaved in the video vertical and 
horizontal sync periods. So if you don't have video you don't have any 
way to submit audio either.

What the driver properly does is providing a dummy video signal so that 
audio can be transfered anyway. Most likely just a clone of the desktop 
picture.

Please provide you're xrandr --verbose output.

Regards,
Christian.

Am 09.03.2016 um 17:31 schrieb Jarkko Korpi:
> I have ati r9 290 I have been using external amplifier that puts the 
> sound into speakers. I have this connection using r9 290 --> hdmi --> 
> speakers
> And dvi --> pc screen.
>
> xrandr (that broke my config again) see this external amplifer as a 
> display which is it not. Kde/mint/upstream should fix this so it would 
> be more correct.
>
> Hdmi channel is just sending audio data to amplifier. And it feels 
> like that ati is using more clock cycles to provide the picture and 
> the audio than it should.
>
> Is there anyway to prevent this in future?
>
>
> _______________________________________________
> mesa-dev mailing list
> mesa-dev at lists.freedesktop.org
> https://lists.freedesktop.org/mailman/listinfo/mesa-dev

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://lists.freedesktop.org/archives/mesa-dev/attachments/20160309/3fce36d9/attachment.html>


More information about the mesa-dev mailing list